Licence to breed - lupa jalostaa

Tuuppa täytti kaksi vuotta ja pari blogipäivitystä sitten pohditut terveysdokumentoinnit käytiin eläinlääkäriasemalla suorittamassa. Silmät olivat moitteetomat, samoin polvet. Röntgenkuvat otettiin lonkista, kyynärnivelistä sekä selästä. Myös ne näyttivät oikein hyviltä, mutta shamppanjalasit Juhan kanssa nautittiin vasta, kun viralliset lausunnot saapuivat. 

Tuuppa on itsessään meille kovasti mieluinen yksilö, joten pitkästä aikaa meillä on toiveissa saada omaan käyttöön itsekasvatettuja koiria. Edellisen pentueen syntymästä on kulunut jo yli 10 vuotta. Jos rodun kasvatustyö mitataan pentueiden määrässä, niin huolimatta pitkästä urasta aiheen parissa, me emme siinä tilastossa kärkeen sijoitu. 

 

kuvat: Mikko Ala-Kojola

Kyynärnivelen inkongruenssikuvausta ja lausuntoa emme ottaneet. Tuupan eturaajat kun ovat suorimmat näkemäni.

Tällaiselta näyttävät Tuupan siistit ja moitteetomiksi arvostellut selkäkuvat:




Näitä on nyt viime aikoina opiskeltu. Selkään liittyviä ongelmia emme ole koirillamme ja Hossing-tiimissä havainneet. Murun (Hossing Musa) saamaa selkälausuntoa olen aidosti ihmetellyt, kun olen sen koiran liikkumista ja olemusta useamman päivän ajan mm. viime kesänä nähnyt, kun se äitinsä Karkin kanssa oli meillä muutaman päivän hoidossa Annan lomaillessa. Eläinten kipuun on tullut työnkin puolesta perehdyttyä. Läheskään aina rtg-tulos ja eläimen kipuviestintä eivät ole keskenään yhteneväisiä. Meillä siis riittää näissä aiheissa vielä paljon opiskeltavaa ja opittavaa, joten toivottavasti teemme moninaisten tutkimustulosten kanssa järkeviä jalostuspäätöksiä. Esimerkiksi Murulla on rodunomaisesta metsästyskokeesta VOI 1-tulos ja luonnetestistä kokonaistulos 205 pistettä, kohtuullisella +1a Toimintakyvyllä ja +2 tasapainoisella Hermorakenteella.

Mutku Inarissa syksy 2022

Käyttölinjaisen cockerin pentukysyntä on huomattavasti suurempi kuin niiden tarjonta. Me kasvattajat olemme hyvin kriittisiä jalostuskoirien suhteen ja haluamme säilyttää nämä sellaisina millaisiksi ne on vuosikymmenten ajan tehty : suosimalla jalostuksessa hyviä metsästyskoiria. Hyvä käyttölinjainen cockeri työskentelee tehokkaasti ja yhteistyössä ihmisen kanssa. Työtehtävien ulkopuolella se on rauhallinen ja hiljainen sekä suhtautuu sosiaaliseen ympäristöönsä rauhallisesti. Tämän työn tuloksena näistä on metsästyskäytön lisäksi tullut suosittuja myös agilityyn ja tokoon sekä moniin muihin nykyaikaisiin koiranvirkoihin (huume-, räjähde-, home- ja avustajakoirat) Niihin ne soveltuvat hyvin, mutta jalostustyössä myös nykysukupolvesta eteenpäin tulee metsästysominaisuuksia edelleen vaalia. Se tarkoittaa, että vähintään jalostukseen käytettävien koirien ominaisuudet dokumentoidaan metsästyskokeissa.

CockeriDerby-osallistujat Soini 2018

Kasvattajien pohdittavana on myös mikä jalostuksellisista haasteista johtuu siitä, että nämä ovat (käyttölinjaisia) cockereita ja mikä siitä, että ne ylipäänsä ovat koiria. Kaikkea emme jalostustyöksi nimittämällämme toiminnalla tule koskaan hallitsemaan. Kaikenlaisia terveystutkimuksia tärkeämpänä pidän yleisen tiedon avointa jakamista kasvattajien kesken. Ja sen infon viemistä myös koiranpentua hankkiville. Meillä on koko ajan kasvattajia, jotka tuottavat pentuja kysynnän mukaan minimiPEVISAlla, joka sinänsä on ihan ok ja parhaimmillaan ylläpitää rodun geneettistä monimuotoisuuta. Rekisteröimättömiä (=Kennelliitto) pentueita on ollut aina ja tulee olemaan, mutta informaation kautta voimme ehkä saada niiden määrää - kysynnän laskiessa - vähenemään?

Näillä näkymin Tuupan kaikki jalostusta varten tehdyt terveystutkimukset ovat tässä. Geenitestit saavat ainakin toistaiseksi odottaa. Niiden suhteen jään seuraamaan rotujärjestön jonkinasteista aktivoitumista nykyistä isomman koiramäärän tutkimukseen saamiseksi. Silloin tilanteesta on koko jalostustyölle oikeasti hyötyä. Seuraava steppi meillä Tuupan kanssa on Luonnetesti - jännätään ensin, miten onnistumme testipaikan saamaan. Iso määrä Hossing-tiimiläisiä on tänä vuonna testattavana.


Eniten meille ovat lääkinnällisiä murheita näiden kanssa ovat aiheuttaneet tapaturmat. Ja suurempia terveyteen liittyviä suruja kaikenlaiset kasvainsairaudet. Seuravaa operaatio on 17.4. kun Mutkun silmäkulmaan, juuri alakyynelkanavan kohtaan tullut, ilmeisen hyvälaatuinen kasvain, poistetaan. Kasvain ei näytä Mutkua mitenkään vaivaavan. Se kasvoi tuohon aika nopeassa tahdissa, joten päädyttiin se poistamaan, ennen kuin se mahdollisesti kasvaa vieläkin suuremmaksi.

Kommentit