Käyttiscockerit valmiina tuleviin haasteisiin

Kesä on pikkuhiljaa kääntymässä syksyyn. Meillä jo kovasti odotetaan syyskuuta ja kanalinnustuksen alkua. Vuosilomiakin on saatu sinne kivasti siirrettyä.


Tuuppa on kasvanut kivasti. Ja voin tosiaankin sanoa kasvanut, sillä toukokuussa olleen ensimmäisen juoksun jälkeen se on silminnähden saanut runkoonsa lihasmassaa, eikä vaikuta enää niin pieneltä kuin aiemmin. Tuuppaa kuten muitakaan koiriamme ei ole edes epäsäännöllisesti punnittu tai mitattu, joten konkreettisten mittatulosten perusteella ei voi vertailua tilanteesta tehdä. On vain luotettava omaan näppituntumaan ja "mutuun" tilanteesta. Säkäkorkeushan Tuupalla on ollut koko ajan kohtuullisen hyvä johtuen korkeista jaloista. Tuupan luonne ja käyttäytyminen on koko ajan ollut hyvin mieleistä.

Virallisissa Pevisa- tutkimuksissa Tuuppa on tarkoituksena käyttää vasta kahden vuoden iän jälkeen ensi keväänä. Pentueveli Masa (Meryl Game Stopper) niissä jo ilhaduttavin tuloksin (A/A, 0/0 sekä polvet että kyynärnivelet) kävi, koska sen mahdollinen ja todennäköinen jalostusura uroksena alkaa siskoaan aikaisemmin

Jos jotain huolestuttavien oireiden vuoksi oleva tutkimustarvetta olisi esiintynyt, niin luonnollisesti silloin olisi se tehty. Tuuppaa liikkuu koko rungoltaan tasapainoisesti, iloisesti ja ketterästi, joten sitä tarvetta ei ole. Tuuppa on myös kaikilta muilta osin ollut terve, Eläinlääkärissä on käyty vain rokotuksilla. Toivottavasti tämä hyvä karma jatkuu.


Mutkusta kirjoitettu kirja "Tartu hetkeen - Yhden käyttövalion tarina" on ihmisiä kiinnostanut ja pelkästään omalla Facebook- ja blogisivustolla tehdyn markkinoinnin mukaan herättänyt kiinnostusta ja myynyt kivasti. Palautetta kirjan lukijoilta otan mielelläni vastaan. Tavoitteena ei ole vaihtaa nykyistä ansiotyötä koirapuolelle, joten puhtaasti kirjoittamisen ilosta on tuokin kirjaprojekti tehty. Paljon meiltä kysytään koirankoulutusjuttuja, joten kahdesta kirjasta ja blogisivuilta niitä voi vapasti itselleen kerätä. Koirankoulutus kun ei ole tekniikkalaji vaan se on jotain suurempaa ja siltä osin hankala muutamalla lauseella selittää. 

Kiva viikonloppu kylläkin pitkästä aikaa vietettiin spinone-harrastajien koulutusleirillä kouluttajina. Omat koirat toimivat mallina ja jokainen pystyi omin silmin näkemään niiden tekemistä ja pohtimaan koulutusvinkkiemme toimivuutta. Uusia oivalluksia näimme tapahtuvan sekä ihmisissä että koirissa. Se ilahaduttaa joka kerta.


Anna koirineen kävi meillä pohjoisen kiertomatkallaan ja halusi viettää viikonloppua myös muissa kuin koiramaisissa jutuissa. Otimme siksi aikaa Karkin ja Muun tänne meille yökylään. Hyvin sopeutuivat meidän arkisiin kuivioihin ja nauttivat Oululaisten soramonttujen ja merenrannan liikunnallisista mahdollisuuksista. Mutku ja Tuuppakin saivat vaihtelua arkisiin kuvioihin.

Hossing S-pentue sai Luonnetestipaikat Jyväskylään Reijo Hynysen ja Jorma Kerkän arvioitaviksi. Harmillisesti Junnu (H.Saluto) joutui käärmeen puremaksi ja Kiirukselle (H.Supero) tuli juoksu, niin koko pentuetta ei saatu samaan testiin. Mukaan vapautuneelle paikalle pääsi Muru ja työsti testissä itselleen hienot osa-aluesuoritukset (Toimintakyky +1a, Taistelutahto +2a, Hermorakenne +2a ja Temperamentti+3) yhteensä 205 pistettä. Sturan (H.Saluto) osoittautui myös jalostustavoitteidemme mukaiseksi yksilöksi (Toimintakyky +1a, Taistelutahto +2a, Hermorakenne +2a ja Temperamentti+1) joista yhteistulokseksi kertyi 191 pistettä. Seuraava Hossing-setti on ilmoitettu Luonnetestiin lokakuussa.

Huomionarvoista on jo se, että Reijo Hynynen on Luonnetestissä arvioinut kaikki Fieldlan-Hossing -cockerit - nyt yhteensä 15 koiraa. Arvosteluparina 9 ensimmäisessä Jari Keinänen ja seuraavissa Jorma Kerkkä. Toivotamme miehille hyvää terveyttä ja pitkää toimintaikää lajin parissa!Ennen Karkin ja Murun jäämistä hoitoon, käytiin Annan kanssa koiria treenailemassa meidän maisemissa. Pääteemana oli Tuupan treenaus kohti ensimmäistä virallista koesuoritusta - Spanielien Vesityökoetta, joka toimii pääsylippuna varsinaiseen spanielien metsästyskokeeseen. Kolme kokenutta suorittajaa toimivat hyvänä tukena ja mallina noviisille, joka myös suoriutui omista tehtävistään hyvin. Luonnollisestikaan ei samalla kokemuksen tuomalla varmuudella kuin vanhemmat kanssasisaret, mutta kokemuksia ei kerry ilman tekemistä. Ikäiseksen Tuuppa on edistynyt hyvässä tahdissa.


Kun päitä ja kroppia on kuormitettu riittävissä määrin, tulee rauhoittuminen ihan luonnostaan. Tyytyväistä koirien tuhinaa on kiva ympärillään aistia.


Pohjoisesssa Suomessa ei montaa Vesityökoetta Kennelliiton Koekalenterissa ole. Siksi tuntui yllättävältä, että Lumijoen Vesityökoe 23.8. peruuntui osanottajapulan vuoksi. Tarvitaan vähintään kaksi koiraa, jotta koe voidaan virallisena suorittaa. Määräaikaan ilmoittautuneita ei ollut kuin Tuuppa. 30.8. on seuraava koe, jonne on jo yksi muukin koira Tuupan lisäksi ilmoittautunut. Lisääkin kyllä sopisi. Velipoika Masa kävi oman Vesityökokeensa jo hyväksytysti suorittamassa Sastamalassa.

Kommentit